Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
g

Tajland

Visit Tajland

Prošlost u Tajlandu nikad ne zaostaje. Ayuthaya, bivša kraljevska prijestonica Siama, praktično je muzej na otvorenom, sa desetinama očaravajućih ruševina hramova naseljenih kamenim Budama, dok spomenici iz Drugog svjetskog rata u Kanchanaburiju odaju počast hiljadama života izgubljenih u izgradnji Željeznice smrti.

Priroda je i ovdje glavni igrač. Nazubljeni planinski lanci koji dominiraju horizontima Kanchanaburija ugošćuju spektakularne vodopade, duboke pećine i neke od nekoliko preostalih divljih tigrova. Gore, na krajnjem sjeveru, bit ćete na dodirnoj udaljenosti od Mjanmara i usred živopisne etničke mješavine. Možete se opustiti na dnevnoj obali jezera u lijepom i letargičnom Sangkhlaburiju ili spavati među krošnjama drveća u nacionalnom parku Thong Pha Phum.

Lopburi kombinuje i prirodu i istoriju na svoj jedinstven način, dok stotine majmuna skakuću među hramovima iz doba Kmera u nekadašnjoj drugoj prestonici Sijama.

 

Predivna, neravna geografija sjevernog Tajlanda veliko je iskušenje za regiju. Među šumovitim planinama skriveni su najpoznatiji vodopadi i pećine, kao i brzaci i staze u džungli. Područje je igralište za aktivnosti na otvorenom – planinarenje, rafting, vožnja kajakom i speleolozi obiluju mogućnostima.

Jednako su privlačne različite zajednice koje naseljavaju sela ušuškana u brdima. Blizina sjevernog Tajlanda Laosu i Mjanmaru daje regiji jedinstven multikulturalni osjećaj, a burmanski, kineski i šanski utjecaji u gradovima kao što su Doi Mae Salong i Mae Hong Son mogli bi vas natjerati da se zapitate u kojoj ste zemlji.

Suprotno tome, jug regije smatra se rodnim mjestom većeg dijela tajlandske kulture. Ljubitelji istorije mogu se vratiti u prošlost u istorijskom parku Sukhothai i istorijskom parku Kamphaeng Phet. A kada ne planinarite ili ne obilazite hramove, Paijeva zabava će vas zaokupiti.

Sjeveroistok je zaboravljeno dvorište Tajlanda. Isan (ee·săhn), kako ga obično nazivaju, nudi uvid u stari Tajland: polja riže sežu do horizonta, vodeni bivoli gaze u blatnjavim jezercima, tkalje svile rade na razbojima ispod svojih domova, a jahači na rikšama vuku putnike niz gradske ulice.

Provedite čak i samo malo vremena ovdje i otkrit ćete koliko razlika koliko sličnosti s ostatkom Tajlanda. Jezik, hrana i kultura su više laoski nego tajlandski, uz obilnu porciju kmerskog i vijetnamskog jezika. I treba da provedete vrijeme ovdje, jer je dom nekih od najboljih povijesnih znamenitosti Tajlanda, nacionalnih parkova i festivala. Turistička staza je ovdje malo izazovnija ako ne govorite tajlandski, ali fantastične atrakcije i svakodnevne interakcije mogu na kraju biti vrhunci vašeg putovanja.

Prasat Phimai jedna je od najupečatljivijih kmerskih ruševina , kako po svojoj veličini tako i po svojim zamršenim detaljima. Iako je izgrađen kao budistički hram Mahayana, njegove rezbarije sadrže mnoga hinduistička božanstva, a mnogi elementi dizajna – posebno prepoznatljiv prang toranj glavnog svetilišta – kasnije su korišteni u Angkor Watu. Na ovom prirodno utvrđenom mjestu postojao je hram najmanje od 8. stoljeća, iako je većinu postojećih zgrada podigao krajem 11. vijeka kmerski kralj Jayavarman VI.

 

You don't have permission to register