Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
Putovanje

10 knjiga koje će vas inspirisati da putujete

10 knjiga koje će vas inspirisati da putujete

10 knjiga koje će vas inspirisati da putujete

10 knjiga koje će vas inspirisati da putujete

Početak ljetne sezone je upravo vrijeme za liste favorita.

Volimo da pričamo o putopisima. Zašto? Jer dio opreme svakog putnika je dobra knjiga. Duge vožnje autobusom, vozom ili avionom mogu postati prilično dosadne i mogu vam dati mnogo „mrtvog“ vremena ako niste savladali umjetnost 10-satnog praznog pogleda. Osim toga, čitanje putopisnih knjiga pomaže vam da saznate više o destinacijama koje posjećujete.

tako, evo nas na početku liste 10 knjiga koje će vam izazvati želju za putovanjima. Pa krenimo…

Što više znate o nekom mjestu, to ga više možete razumjeti

1. Alhemičar, Paulo Coelho

AlhemičarKnjiga o praćenju svojih snova, ovo je jedna od najčitanijih knjiga u novijoj istoriji.

Priča prati mladog pastira od Španije do Egipta dok prati svoje srce, plovi tokom i uči ljubav i smisao života.

Knjiga je puna divnih i inspirativnih citata.

Moj favorit:  „Ako se uvijek možeš koncentrisati na sadašnjost, bićeš srećan čovjek… Život će za tebe biti zabava, veliki festival, jer život je trenutak koji živimo upravo sada.” 

Ne mogu dovoljno preporučiti ovu knjigu.

 

 

 

 

2. Ljubav sa šansom da se utopi, Torre DeRoche

Ljubav sa šansom da se utopiOvu knjigu je napisao turistički bloger Torre DeRoche. Iako inače nismo veliki obožavatelji “putopisnih ljubavnih priča”, zapravo nismo mogli da odložimo ovu knjigu.

To je predivno napisana knjiga o tome kako je savladala strah od okeana kako bi sa svojim momkom plovila preko Pacifika.

Način na koji opisuje krajolik, ljude i njeno iskustvo tjera nas da poželimo da idem njenim stopama.

Snažan je, živ i dirljiv.

To je ujedno i najbolja putopisna knjiga koju sam pročitao cijele godine.

 

 

 

3. Kalifova kuća: Godina u Kazablanki,  Tahir Shah

Kalifova kuća: Godina u KazablankiInspiriran marokanskim odmorima iz djetinjstva, Shah odlučuje kupiti kuću u Kazablanki.

On seli svoju porodicu iz Engleske u nadi da će se izvući iz monotonije života u Londonu, kao i da će svoju djecu izložiti bezbrižnijem djetinjstvu.

Dok se bavi korupcijom, lokalnom birokratijom, lopovima, gangsterima, džinima koji izazivaju pustoš, i gnjavažom koja se čini da dolazi i s najjednostavnijim interakcijama,

Shah plete priču koja je jednostavno jedna od najboljih koje smo čitali cijele godine.

To je beskrajno očaravajuće.

 

 

 

4. Na putu, Jack Kerouac

na putuNapisan 1957. klasik Beat Generacije.

Jacka Kerouaca je bezvremenski roman o putovanju.

Priča prati njegov lik, Sala, dok napušta Njujork i kreće na zapad, vozeći se šinama, sklapajući prijateljstva i provodeći noć. Frustracija i želja glavnog lika da vidi svijet teme su koje mogu odjeknuti kod mnogih od nas.

Ono što nam se posebno sviđa kod “On the Road “je to što kroz sve svoje avanture na putovanju postaje bolja, jača i samopouzdanija osoba – nešto na šta jmi vi možemo da rezonujemo.

 

 

 

5. Nevjerovatna odredišta: LP priča , Tony & Maureen Wheeler

nevjerovatne destinacije: priča o usamljenoj planetiOva knjiga bilježi početak i uspon kompanije čiji se vodič vjerovatno trenutno nalazi u vašem rancu ili na polici: Lonely Planet.

Započeli su Tony i Maureen Wheeler, a priča ih prati od Engleske 1970-ih do početka 21. vijeka.

U međuvremenu ćete čuti mnoge nevjerovatne priče o putovanjima i saznati o njihovim ranim poslovnim borbama pokušavajući da podignu Lonely Planet.

Iako se knjiga u nekim dijelovima vuče, to je fascinantno štivo o kompaniji koja je pokrenula industriju vodiča.

 

 

 

 

6. Izgubljeni grad Z, David Grann

 Izgubljeni grad ZOva knjiga nastoji da otkrije šta se dogodilo Percyju Fawcettu, avanturistu i istraživaču koji je pješačio amazonskom džunglom u potrazi za legendarnim izgubljenim gradom Z. Mješajući istoriju, biografiju i putopis, Grann miješa informacije o Percyjevom životu i ekspedicijama sa nauka iza mita o Z-u i mogućnost da su u Amazonu mogle postojati ogromne napredne civilizacije koje tek treba da otkrijemo.

Naučili sam mnogo o regionu i istoriji kultura koje su naseljavale ovu zemlju mnogo prije nego što su stigli zapadnjaci.

 

7. Plaža, Alex Garland

PlažaOsim  Alhemičara , ovo je vjerovatno naša omiljena putopisna knjiga. (I nama se sviđa film u kojem glumi Leonardo DiCaprio, ali knjiga je mnogo bolja.)

Fokusiran na grupu bekpekera, ono što volimo u Garlandovoj priči i njihovoj potrazi za ultimativnim rajem za bekpekere je to što se mnogi od nas mogu poistovjetiti s Richardom i njegova potraga da „uradi nešto drugačije i da siđe sa utabane staze“.

Ipak, na kraju često shvatimo da je sama potraga iluzija.

To je zabavna priča koja okreće stranice o tome kako potraga turista za „idealnom destinacijom“ može na kraju uništiti taj ideal. Mnogo volimo ovu knjigu

 

8. Vagabonding, Rolf Potts

vagabondingNapisana od strane kuma skitnice, Rolfa Potsa, ova knjiga je obavezno čitanje za one koji tek počinju dugotrajna putovanja.

Rolf je proveo 10 godina na putu (čak je hodao po Izraelu), a njegova knjiga sadrži vrijedne uvide, zanimljive citate i mnogo praktičnih informacija. Od štednje do planiranja do života na putu, ovo je neophodno za početnike. To je inspirativna knjiga i ona je zaista uticala na nas kada smo planirali svoje putovanje.

Zadire u zašto i filozofiju dugoročnih putovanja kojoj se nijedna druga knjiga nije približila.

9. U zemlji opečenoj suncem , Billa Brysona

In a Sunburned Country Teško je odabrati samo jednu knjigu Billa Brysona jer su sve odlične.

On je jedno od najplodnijih i najpriznatijih imena u putopisu. Ova knjiga beleži putovanje kroz Australiju i vodi vas od istoka ka zapadu, kroz male rudarske gradove, zaboravljene primorske gradove i šume van utabanih puteva. Bryson uključuje mnogo trivijalnosti u svoju priču dok putuje okolo sa strahopoštovanjem – a ponekad i u strahu (zahvaljujući kutijama meduza, krokodila, paukova i zmija) – ove ogromne zemlje.

Ovo je knjiga koja će vas inspirisati da odete što dalje.

 

10. Geografija blaženstva, Erica Weinera

 Geografija blaženstvaPisac i dopisnik NPR-a Eric Weiner krenuo je na jednogodišnje putovanje da pronađe najsrećnija mjesta na svijetu.

On odlazi na mjesta poput Islanda, Katara, Danske, Indije i Moldavije (najnesrećnije mjesto na svijetu) u potrazi da nauči šta nas čini sretnima (ili nesretnima). Iako nikada ne pronalazi nijednu tajnu sreće, njegovo putovanje čini nevjerovatnim i bezbrižnim čitanjem. 

U pokušaju da odgovori na pitanje “šta čini društvo sretnim”, Weiner ima neke nezaboravne interakcije s lokalnim stanovništvom koje ovo čine zabavnim putovanjem.

 

 

 

 

To je 10 knjiga koje će vam izazvati želju za putovanjima. MOžda i vi možete da ovom spisku dodate nekpog svog favorita. U svakom slučaju, putujte!

You don't have permission to register