Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
j

10 najboljih savjeta za putovanje

10 najboljih savjeta za putovanje

10 najboljih savjeta za putovanje

10 najboljih savjeta za putovanje

10 najboljih savjeta za putovanje – najbolji putni savjeti, trikovi i savjeti za putovanja oko svijeta iz našeg 10 godina iskustva u putovanju. Naučite kako pametno putovati kako biste maksimalno iskoristili svoje putovanje

 

1. Napravite dnevnik putovanja prije putovanja

Pokretanje putničkog dnevnika jedan je od najboljih načina da započnete svoju sljedeću avanturu. Pišite prije, tokom putovanja i nakon odlaska. Pravite bilješke sve vrijeme. Snimite trenutke. Snimite fotografije. Fotografije sa natpisima.

Snimanje vaših putovanja pomaže vam da se osvrnete na svoje avanture kada se vratite s putovanja. Možete se držati olovke i papira kako biste zabilježili svoje misli ili kreirali internetski dnevnik. Šta god vam najbolje odgovara.

Što više putujete i vidite, više zaboravljate. Lijepo je imati gdje pogledati kad se vratiš kući i zaboraviš sve male detalje ili smiješne priče.

Pišite kad god i gdje god možete, ili odvojite dodatno vrijeme svake večeri i zapišite sve što ste radili tog dana. Neka vam to postane navika.

Vođenje dnevnika nije samo sjajno za bilježenje putovanja, već služi i kao ogledalo, a naučićete nešto o sebi.

 

2. Pročitajte knjigu istorije

Naučićete o zemlji u koju putujete, o lokalnim ljudima, običajima, kako razmišljaju, to će uticati na vaše kritičko razmišljanje, empatiju i učiniti vas bolje upućenijim.

Čitanje posebno o osvajanju carstva od strane Inka i Španaca bilo je tako magično i prosvjetljujuće, i dodatno je proširilo naše znanje o pretkolumbovskim vremenima i pomoglo nam da bolje razumijemo ovu zemlju.

Dodatni savjet: Kindle ima savršenu veličinu za putovanja i omogućava vam da ponesete svoje omiljene knjige sa sobom na odmor.

3. Probajte lokalnu hranu

Istraživanje stranih kuhinja je zabavno i svakako vrijedi probati. Lokalna hrana je dio kulturnog iskustva i duboko je povezana s putovanjima.

Povrh toga, podržavate lokalne zajednice, a privredu jer novac koji potrošite ostaje u zemlji. Takođe, sezonsko lokalno uzgojeno povrće i voće su mnogo boljeg okusa!

Štaviše, neka mjesta kao što su Melaka ili Lima poznata su kao raj za gurmane.

4. Pronađite jeftin lokalni restoran daleko od turističkih mjesta

Vjerujemo da je ovaj savjet više namijenjen putnicima na duge staze nego nekome ko želi posjetiti destinaciju samo na tjedan ili dvije, a nema vremena da luta gradom u potrazi za jeftinim restoranom.

Glavni trg je obično najpopularnije i turističko mjesto u gradu, što znači da su cijene hrane i usluge visoke i najčešće preskupe.

Starogradski trg u Pragu je magičan. To je takođe jedno od najgorih mesta za jelo u gradu.

Hodajte 10 minuta u bilo kom pravcu, i moći ćete da nađete mesto gde se služi fini obrok za pola cijene (sa mnogo boljom uslugom).

 

5. Planirajte svoje putovanje zajedno

Sve se svodi na povezivanje i ponovno povezivanje. Sjednite zajedno i zapišite svoj budžet, destinacije koje želite posjetiti i željene aktivnosti koje biste voljeli raditi.

Želite li se voziti oko Ring Roada ? Ili biste radije istraživali plaže i staze Nacionalnog parka Manuel Antonio ?

Ako ste solo putnik, isplanirajte svoje putovanje s prijateljima, ili još bolje, pozovite ih da vam se pridruže na putovanju. Parovi mogu podijeliti svoje ideje za putovanja sa svojim partnerima, a porodice mogu uključiti djecu.

Planiranje savršenog odmora je težak posao, ali kada su svi uključeni, to je brže, efikasnije, zabavno i nevjerovatno je šta možete postići zajedno.

Razgovarajte o tome kakav odmor želite, planirajte zajedno i podijelite obaveze prema vašim snagama.

Uz ovaj jednostavan savjet moći ćete isplanirati svoj savršeni odmor!

6. Neka neko kod kuće zna vaše planove

Nije važno putujete li sami, sa partnerom ili prijateljima, uvijek recite nekome kod kuće o svojim predstojećim putovanjima i povremeno se prijavljujete kako bi znali da ste sigurni.

Bez obzira idete li na planinarenje jezerom O'Hara ili pokrajinskim parkom Mount Assiniboine, pobrinite se da neko zna za vaše planove.

Ako idete na planinarenje uvijek obavijestite rendžere u informativnom centru ili ljude kod kojih boravite.

Neke zemlje imaju internetsku bazu podataka o putovanjima kojom upravlja vlada u kojoj se možete registrovati, a one će vam pomoći u slučaju prirodnih katastrofa, društvenih nemira ili drugih stvari.

7. Obavijestite svoju banku o predstojećem putovanju

To je mali, ali presudan korak. Obavijestite svoju banku da ćete putovati u stranu državu. Nema ništa gore od toga da banka blokira vašu kreditnu karticu, a da vas o tome ne obavijesti.

Nazovite svoju banku i obavijestite ih o svojim planovima putovanja. Možete ga postaviti i na svom bankovnom računu na mreži. Banka vas pokušava zaštititi, a ako vide bilo kakve sumnjive transakcije iz inostranstva, mogli bi vam zaključati račun.

Imali smo ovo neprijatno iskustvo u Rio de Žaneiru gdje nismo mogli dobiti Uber vožnju jer nam je kreditna kartica bila blokirana.

Dodatni savjet: Obavezno koristite bankovne kartice bez naknade kako biste izbjegli plaćanje bankovnih naknada tokom putovanja. Iritantno je dobiti dva puta naplatu dok trošite novac u inostranstvu.

8. Putujte s više od samo jedne kreditne kartice

Bankomat pojede vašu kreditnu karticu, budete opljačkani ili će vaša banka odlučiti da blokira vašu kreditnu karticu zbog sumnjivih aktivnosti. Biti nasukan u stranoj zemlji bez pristupa svom novcu je noćna mora svakog putnika. Uvijek imate više od samo jednog načina da pristupite svom novcu.

9. Zadržite gotovinu za hitne slučajeve

Bankomati su posvuda i nikada nije bilo lakše pristupiti svom novcu iz gotovo bilo kojeg mjesta na svijetu.

Uprkos činjenici da vam preporučujemo da držite nešto gotovine za hitne slučajeve u hotelu, 100-200 dolara po osobi je dovoljno za hitne situacije, a vjerujemo da je USD još uvijek najsvestranija valuta na svijetu.

10. Naučite uobičajene fraze lokalnog jezika

Komunikacija je izuzetno važna kada je u pitanju putovanje. Reći “Zdravo” i “Hvala” potpunom strancu na stranom jeziku pomoći će vam da prevaziđete jezičku barijeru.

Takođe je veoma poštovan prema ljudima koje ćete sresti i čini vas manje neznalicama. Lokalni stanovnici su skloniji pomoći i druželjubiviji ako pokušate nešto reći na njihovom maternjem jeziku.

Ne morate tečno govoriti novi jezik, ali savladavanje nekih osnovnih riječi i ključnih fraza pomoći će vam da prebrodite mnoge teške situacije i olakšate vaša putovanja. Fokusirajte se samo na riječi i fraze koje će vam zaista trebati dok putujete.

Naučite kako tražiti opšte informacije, cijene hrane, prijevoz, upute i riječ za kupatilo.

Ako idete u Češku , možete naučiti dvije najčešće fraze koje možete koristiti tokom cijelog putovanja.

‘Dekuji’ znači hvala, a ‘Dobry den’ znači dobar dan. Vidite, uopšte nije teško.

 

10 najboljih savjeta za putovanje su tu. ostanite i dalje uz naš blog i saznajte još dobrih preporuka našeg osoblja.

You don't have permission to register