Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
Prag

Šta vidjeti u Pragu prije nego umrete

Prag

Šta vidjeti u Pragu prije nego umrete

Prag je jedan od najpopularnijih gradova Evrope. Zahvaljujući svojoj zadivljujućoj srednjovjekovnoj arhitekturi, stekao je reputaciju jedne od destinacija koje morate posjetiti na ovom kontinentu.

Nažalost, njegova popularnost znači da je tokkom ljeta prepun. U 2019. gotovo sedam miliona turista posjetilo je Prag, grad od samo 1,3 miliona ljudi!!!!

 

No, iako se Prag možda bori s pretjeranim turizmom, grad ima mnogo toga za ponuditi neustrašivim (i stalnim) posjetiocima koji žele vidjeti nešto drugo osim istih starih znamenitosti.

Na primjer, jeste li znali da je prije otprilike stotinu godina grupa čeških arhitekata odlučila primijeniti Picassov kubistički stil u arhitekturi i da je po Pragu razasuto nekoliko kubističkih zgrada, uključujući kubistički kafić?

Ili da u Pragu stalno postoje dizala bez vrata u koja morate uskakati i iz njih izlaziti?

Kako bih vam pomogao produbiti posjet i skrenuti s utabanih staza, evo mog popisa najboljih jedinstvenih stvari koje možete učiniti u Pragu kako biste vidjeli nešto drugačije:

Jakova Velikog Crkva
Crkva svetog Jakova Velikog ostaje zanemarena jer se nalazi u sjeni katedrale Týn na Starogradskom trgu. Ali, za znatiželjnike koji se usude u ovu baziliku iz 13. vijeka, ako pogledate gore odmah unutar ulaza, vidjet ćete predmet koji visi na lancu.

Neki župljani – od kojih su mnogi pripadali cehu praških mesara – amputirali su ruku lopovu i Mary je odmah ispustila. Za pouku (i upozorenje) potencijalnim budućim lopovima, ruku su objesili u crkvi i, nekoliko vijekova kasnije, još uvijek je tamo.

Krenete li u duhovnu šetnju Pragom, zaustavićete se ovdje da čujete sve o ovoj priči o grizliju.

Malá Štupartská 635. Otvoreno utorak-nedjelja od 9:30 do 16:00. Ulaz je besplatan.

Karlov trg
Jedan od najvećih trgova u Evropi, Karlov trg nalazi se u Novom gradu (Nové Mesto). Prvotno je to bila stočna tržnica na kojoj su se prodavali i riba, žito i drveni ugljen. A, jedan tjedan godišnje, car Svetog rimskog carstva Karlo IV., koji je Prag učinio prijestolnicom carstva tijekom svoje vladavine u 14. stoljeću, ovdje je održavao godišnju izložbu relikvija (relikvije su bili vjerski objekti od važnog značaja). Sada je to prekrasan trg koji malo ljudi posjećuje, ali je odlično mjesto za gledanje ljudi.

Betlehemska kapela
Smješten na ugodnom i intimnom trgu u Starom gradu (Staré Mesto), ovdje je čovjek po imenu Jan Hus propovijedao župljanima početkom 15. vijeka — na češkom, a ne na latinskom kako se zahtijevalo u to vrijeme. To se smatralo radikalnim. Hus je bio jedan od najharizmatičnijih propovjednika u Pragu. Napao je pompu i okolnosti crkve i papinstva, za koje je rekao da su osmišljeni da isključe narod.

To je i osušena ruka na udici za meso.

Kako priča kaže, lopov je pokušao ukrasti neprocjenjive dragulje s kipa Djevice Marije na oltaru. Kad je položio ruku na dragulje, kip je ispružio ruku i zgrabio ga. I nije puštao.

Statua Franza Kafke
Otprilike na prijelazu prošlog vijeka, društvo Kafka sa sjedištem u Pragu raspisalo je konkurs za novi kip Franza Kafke koji bi bio podignut u središtu Praga (Kafka je rođen u Pragu i dao je veliki doprinos književnosti 20. vijeka) . Mnogi su unosi bili slični, a prikazivali su židovskog pisca njemačkog govornog područja kako stoji na pijedestalu. Ali češka umjetnica Jaroslava Rona učinila je nešto kreativnije sa svojim ulaskom: postavio je  Kafku kako sjedi na ramenima bezglavog čovjeka u odijelu, što je aluzija na njegovu kratku priču “Opis jedne borbe”.

Ne samo da je Ronina nadrealistička skulptura pobijedila na takmičenju, već je i godišnja nagrada Kafkinog društva piscima mala verzija statue. Original možete vidjeti izložen u Židovskoj četvrti, gdje se sastaju ulice Dušni i Vezenská.

Vezenská i Dušni ulica. Otvoreno 24 sata. Ulaz je besplatan.

Geopark Bohemian Paradise

Geopark Bohemian Paradise je krajolik pod zaštitom UNESCO-a i dom zadivljujućih geoloških formacija koje su stare milione godina. Duboke borove šume i stjenoviti pejzaž bili su popularni među slikarima i umjetnicima vjekovima. Ovdje se također nalazi nekoliko istorijskih loža i drugih zgrada, od kojih neke datiraju iz srednjeg vijeka.

Samo sat vremena vožnje automobilom od Praga, izletnici mogu posjetiti park kako bi uživali u prekrasnom krajoliku, pješačili, vidjeli lokalna narodna sela i uživali u krajoliku daleko od gradske gužve.

Obilasci iz Praga obično traju 8 sati i uključuju posjete lokalnim zanatskim radnjama, kao i ručak u malom lokalnom restoranu u parku

***
Prag je čarobno odredište koje vrijedi istražiti. Iako su glavni detalji impresivni, grad doista oživi nakon što siđete s turističke staze i doživite manje posjećene, opskurnije znamenitosti Praga.

Čak i ako ga posjetite u užurbanim ljetnim mjesecima, pronaći ćete mnogo manje gužve na nekonvencionalnim atrakcijama Praga, osiguravajući opuštajući (i autentičniji) posjet.

 

 

You don't have permission to register