Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
g

Afrika

Crna Afrika

Afrika. Nigdje na planeti nema sličnog za divlje životinje, divlje zemlje i bogate tradicije koje traju. Pripremite se da se zaljubite.

Prirodna ljepota

Bilo da ste prvi put širom otvorenih očiju ili čest posjetitelj, Afrika ne može ne osvojiti vaše srce. Platno na kojem je ispisana epska priča ovog kontinenta je samo po sebi zadivljujuće i dovoljan razlog za posjet. Od bujnih prašuma i veličanstvene tropske obale Centralne Afrike do talasastih dina pustinje Namib, od prepoznatljive savane Serengeti do nazubljenih planina, zelenih visoravni i dubokih iskopanih kanjona koji obilježavaju kontinentalnu traverzu Velike Rift Valley – gdje god nađete se na ovom velikom, prekrasnom kontinentu, Afrika ima malo vršnjaka kada su prirodne ljepote u pitanju.

Nova Afrika

Prošlost zadržava svoj uticaj na živote mnogih Afrikanaca, ali kao što su mnogi prihvatili budućnost, unoseći kreativnost i sofisticiranost u gradove i urbane centre kontinenta. Ponekad se ova Nova Afrika izražava u kreativno-konzervatorskoj potrazi za rješenjima za ekološke probleme kontinenta, ili u želji da se oslobodimo ograničavajućih lanaca prošlosti i transformišemo iskustvo putnika. Ali isto tako često, moderni Afrikanci uzimaju sve što je novo i spajaju sa najboljim od starog.

Drevna Afrika

Na ovom kontinentu na kojem su ljudska bića prvi put nastala, običaji, tradicija i drevni obredi povezuju Afrikance s generacijama i precima iz prošlosti i kolektivnim sjećanjem bezbrojnih ljudi. U mnogim ruralnim područjima može se osjećati kao da se moderni svijet možda nikada nije ni dogodio, a oni su tim bolji za njega, a stari načini rada – s određenom gracioznošću i uljudnošću, gostoprimstvom i duhom zajednice – opstaju. Postoje vrijedne ceremonije, muzika koja datira iz vremena afričkih zlatnih imperija i maske koje pričaju priče o duhovnim svjetovima koji nikada nisu izgubljeni. Dobrodošli u staru Afriku.

Divlji život Bonanzi

Nojeva barka divljih životinja oživljava afričke pejzaže, sa opipljivim i ponekad duboko misterioznim prisustvom koje dodaje toliko osobnosti afričkoj divljini. Toliko velikih zvijeri, uključujući slonove, nilske konje i lavove, nazivaju Afriku domom. Odlazak na safari možda je nešto poput putničkog klišeja, ali tek treba da nađemo putnika koji je posmatrao svet divljih životinja u pokretu u Masai Mari, gledao epske bitke između grabežljivca i plijena u delti Okavanga ili razgovarao s gorilama i surfanje nilskim konjem u Gabonu i nije svedeno na ekstatično stanje dječjeg čuđenja.

Wildlife Watching

Južna Afrika ima neke od najvećih afričkih safari destinacija: Kruger, Chobe, Etosha, South Luangwa i Delta Okavango. Ogroman broj slonova, lavova, leoparda, hijena, nosoroga, bivola, antilopa i bezbroj drugih vrsta brzo će preplaviti vaš fotoaparat. Uočite ih u samovožnji, vođenim divljim životinjama ili čarter letovima… a ako to nije dovoljno izbliza i lično, što je sa šansom da pratite visoko ugroženog crnog nosoroga… pješice? Ili priliku da vidite legendarne crnogrive lavove iz Kalaharija, ili pustinjske slonove Namibije? Ili se uputite u Caprivi Strip, jednu od afričkih destinacija za divlje životinje u nastajanju, prije nego što se ostatak svijeta uhvati.

Pejzaži

Tu je poznata Stolna planina koja se uzdiže visoko iznad Kejptauna, ta moćna rupa izrezana sa površine zemlje u kanjonu rijeke Fish, i pustinjski pejzaži Kalaharija, ali usamljene seoske staze koje vas vode u divljinu koja inače nema traga jednako su nezaboravne. U Namibiji se ogromne ploče granita ravnog vrha uzdižu iz magle pijeska nanesenog vjetrom i uskovitlane prašine. A zambijske poplavne ravnice su prošarane drvećem bagrema i okružene strminama guste šume. Želite li vidjeti sve pejzaže koje regija nudi? Ostavite po strani cio život.

Kulturna iskustva

Za uvid u izvanrednu umjetnost na stijenama koju su ostavili preci Sana, drevnog naroda čije porijeklo leži u kamenom dobu, posjetite brda Tsodilo u Bocvani i opsežne galerije kamene umjetnosti u Namibiji, Južnoj Africi i Zimbabveu. Saznajte više o kulturnom melting potu ostrva Mozambik; gledati Shona kipare na radu u Zimbabveu; poduprijeti šank u Shebeenu u Sowetu; ili posjetite planinska sela Lesota. Južna Afrika ima toliko različitih pogleda na afričku kulturu, kako drevnu tako i savremenu, da može biti teško znati odakle početi.

Avanturističke aktivnosti

Namibija je sjedište južne Afrike za adrenalinsku zabavu, ali avantura se može imati u cijelom regionu. Plovite dauom pokraj udaljenih otoka uz nazubljenu obalu Mozambika, spustite se u Livingstoniju u Malaviju i pokušajte se uhvatiti u koštac sa divljim brzacima niz rijeku Zambezi ili bungeeingom s mosta na Viktorijinim vodopadima. U Južnoj Africi, Garden Route sa svojim starim šumama nudi ronjenje u kavezu morskih pasa, surfanje, padobranstvo, vožnju kanuom i kloofing (kanjoning). Ali to je u Svakopmundu u Namibiji gdje ćete zaista poletjeti, uz uzbudljivu jukstapoziciju pješčanih dina i valova Atlantskog okeana koji pružaju sjajnu pozadinu za toliki čin čiste radosti.

.

 

You don't have permission to register