Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
Slika Alt

Crna Gora

Obojeni Japan

Japan strmoglavljuje u budućnost, čuvajući u tišini svoje tradicije. Zasljepljujuće kule svjetla i luksuzne robe smještene su uz bezvremenske hramove i tradicionalne gostionice sa starinskim manirima i japanska jela koja i dalje oduševljavaju nepce.

Neobični kafići prepuni su mladalačkog veselja, dok vas elegantni brzi vozovi dovode do tirkiznih plaža, ledenih skulptura i toplih izvora smještenih na smaragdnim planinama. Japan uspeva da vas odmah oduševi i da se vratite da otkrijete njegove spore tajne.

Ovako možete izvući najbolje iz Japana, drevnog i modernog.

Doživite stari Japan u Kjotu

Sa preko 2000 izuzetnih hramova, Kjoto je mjesto gdje tradicionalni Japan napreduje. Posjeta prekrasnim vrtovima i ceremonijalnim čajanama dio je dubokog poniranja u istoriju. Jedan od najizvrsnijih prizora u čitavom Japanu su slojevi Kinkaku-ji od zlatnih listova koji sjajno sijaju na suncu, sa slikom u ogledalu u ribnjaku ispod, uokvirenom slojevima borova.

Baštenska tradicija u Kjotu ima bliske veze sa monasima, carevima i filozofima. Japanski vrtovi su minimalistički dizajnirani kako bi omogućili prostor za disanje za meditaciju i razmišljanje. Najbolji vrtovi u Kjotu mogu pokazati osobnost čak i kroz jednostavnost uz suptilne izbore; istrošeni most koji predstavlja marš vremena ili jedinstveni šljunak. Najintrigantniji zen vrt je Ryōan-ji, misteriozni raspored od 15 stijena.

Lokalni savjet: Prošetajte u večernjim satima ulicama obasjanim fenjerima u kojima se nižu tradicionalni restorani i čajdžinice iz 17. stoljeća u četvrti Gion za zabavu i gejše. U Kjotu ima mnogo toga za voljeti, pa dođite rano radnim danom kako biste pobijedili gužvu i uživali u mirnom vremenu reflektirajući živu tradiciju Japana.

Popijte sake u Saijōu

Dođite u grad sakea za blaženo mirnu istoriju. Podignite malu šolju sa dve ruke, od kojih jedna podržava dno. Divite se zlatnom listu koji pleše na čistom sakeu. Gutljajte i osjetite kako se glatka, hrskava tečnost spušta, uz naznaku šljive. Zatim ide u drugu pivaru u susjedstvu. Pretvaranje pirinča u alkohol seže 2000 godina unazad, a neke Saijō pivare datiraju 150 godina unazad.

Grad je strogi skup od osam belih pivara sa dimnjacima od cigala na kojima se na japanskom jeziku izgovara naziv svake pivare. Započnite testiranje okusa u Kamotsuru Sake Brewing Company gdje možete pratiti proces kuhanja. Feudalci su ovdje pili tokom Edo perioda (1604–1868), a upravo je ova pivara proizvodila sake od zlatnih listića koji je američki predsjednik Obama probao u Tokiju, a točio ga je japanski predsjednik Abe. To vas može čak i navesti da izjavite svoju odanost bogu sakea.

Spavajte u hotelu kapsula

Pripremite se za predivno jedinstveno japansko iskustvo. Skenirajte hrpe kapsula i zakoračite u svoju “svemirsku kapsulu”. Sjednite prekriženih nogu (ima dovoljno mjesta) i uživajte u plišanom dušeku i osjećaju udobnosti.

Hotel kapsula je mjesto gdje je krevet za spavanje i privatnost – najvažnije u Japanu. Srećom, ima dosta prostora u zajedničkim kupaonicama koje obično imaju dovoljno tuš kabina. Vikendom bi u jeftinijim hotelima u kapsulama mogli pijani veseljaci hrkati, ali ljudi obično imaju veliko poštovanje. Ovo nije mjesto za druženje, što je raj za solo putnike koji samo žele dobar noćni odmor u nečemu što izgleda kao besprijekorna svemirska stanica.

Doživite kaiseki obrok u više navrata

Hvatanje sastojaka na vrhuncu njihove svježine je suština kaiseki obroka. Degustacijski meni je mjesto gdje se visina japanskog dizajna susreće s prirodnom ljepotom i okusom s korijenima u ceremonijama čaja iz šesnaestog stoljeća. Sezonski sastojci čine formalni kaiseki obrok koji bi mogao početi jelom od morskog ježa i rakova od konjske dlake, preći na supu, a zatim sezonski pladanj slatkih jela kao što su suši i kameoka govedina.

Naredni kursevi su posvećeni sašimiju u sezoni, povrću i tofuu usklađenim bojama, sezonskoj ribi na žaru, sakeu, pirinču u glinenom loncu i desertu. U proljeće očekujte cvijet trešnje koji će vam ukrasiti tanjir. Svaki kurs je putovanje kroz japansku keramiku i prezentaciju u prostoriji s podom od tatamija.

Putujte po Japanu na vozu brzom kao metak

Njegov nos spejs šatla klizi u stanicu kao iz drugog kosmosa. Ta galaksija je Japan, gdje brzi vozovi voze između gradova brzinom do 320 km/h (199 m/h) s vanzemaljskom preciznošću i udobnošću. Sa čistih, udobnih sedišta, neboderi se šapatom tiho pomiču, pretvarajući se u borove i ruralni krajolik u trenu. Ima dašak prošlosti na izdržljivim tepisima i policama za prtljag u boji kitova nekih modela vozova. Ipak, ništa ne izgleda istrošeno; to je samo kočija puna retro-futurističkog šarma.

 

You don't have permission to register