Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
Slika Alt

Egipat

Tajanstveni Egipat
Moćni Nil i veličanstveni spomenici mame mnoge u Egipat, dok očaravajuća pustinja i bujna delta oduševljavaju posjetioce. Dodajte dugu i dugotrajnu prošlost zemlje i kulturu punu priča, to je san putnika.

Piramide i ostatak istorije

Sa grobnicama prekrivenim pijeskom, strogim piramidama i visokim faraonskim hramovima, Egipat izvlači učenika u svima nama. Posjetite Dolinu kraljeva u Luksoru, gdje je otkopana Tutankamonova grobnica, i pogledajte blistave nalaze u Egipatskom muzeju u Kairu. Skočite s čamca za Nil da posjetite Dendaru, Edfu ili neki od drugih hramova na obali, pređite jezero Nasser da biste vidjeli remek-djelo Ramzesa II u Abu Simbelu ili otputujte u pustinju kako biste pronašli tragove rimskih trgovačkih ispostava. Nikad se ne zna – vaš magarac bi mogao naići na još jedno otkriće, jer je to način na koji su dolazila mnoga ranija otkrića.

Dvije religije

Egipat je nekada vladao carstvom iz Al Qahire – Kaira, Grada Pobjednika. Metropola je prepuna visokih minareta i srednjovjekovnih škola i džamija, jedne od najvećih arhitektura srednjovjekovnog islama. U isto vrijeme, egipatski starosjedioci kršćani, Kopti, nastavili su svoje tradicije koje se u mnogim aspektima – kao što su crkveni liturgijski jezik i tradicionalni kalendar – povezuju s vremenom faraona. Dotaknite sistorije u ranim crkvama Kaira i u udaljenim pustinjskim manastirima.

Plaže i ostalo

Ta prazna plaža sa samo kabinom sa svijećama i prepunim koralnim grebenom na moru: čekaju vas u Egiptu. Obala duž Crvenog mora ima neravnu pustinjsku ljepotu iznad vodene linije i psihodeličnu živost ispod – korisno je istražiti tokom višednevnog izleta do jednog od velikih ronjenja na svijetu ili na popodnevnom ronjenju uz koraljni zid. U ogromnim pustinjama Egipta ima još više prostora i isto toliko ljepote. Bilo da gledate kako sunce izlazi između prekrasnih oblika Bijele pustinje ili svjetlucavog horizonta iz udobnosti toplog izvora u oazi Siwa, egipatski pejzaži su beskrajno fascinantni.

Going With the Flow

Stara izreka da je Egipat dar Nila još uvijek zvuči istinito: bez rijeke ne bi bilo plodne zemlje, hrane i mnogo manje struje. Iako su životi ljudi sve više fizički odvojeni od vode, Nil i dalje ima jedinstveno moćnu ulogu. Srećom za posjetioce, rijeka je također savršeno mjesto sa kojeg se mogu vidjeti mnogi od najspektakularnijih antičkih spomenika, što je jedan od razloga zašto krstarenje Nilom ostaje tako popularan način putovanja.

Pripremite grubi plan puta

Egipat ima mnogo više od piramida, a planiranje unaprijed će vam pomoći da izbjegnete logističku noćnu moru. Planirajte svoje dane po oblastima (posebno u velikim gradovima gdje je promet intenzivan i nepredvidiv) kako biste se lakše kretali između lokacija.

Ako ste ljubitelj plaže, postoji mnogo destinacija na sjevernoj obali ili u zaljevu Naama za ronjenje ili ronjenje. Ako ste strastveni istraživač i više volite nešto izvan utabanih staza, manje poznati egipatski dragulji – poput zadivljujuće oaze Siwa – apsolutno su vrijedni avanture.

Egipat zaista služi svim vrstama putnika, a najbolji način da stvorite personalizirano iskustvo je da se fokusirate na ono što vam je važno i planirate u skladu s tim.

Osvježite osnovne arapske fraze
Odbacivanje Google prevodioca za brza pitanja o uputama može biti od pomoći, ali organski odgovori na osnovne detalje će se pokazati korisnim.

Većina Egipćana je željna pomoći kada ih se zamoli, ali možda ćete morati izjednačiti nekoliko šansi i završetaka na arapskom s mještanima koji govore na jednom jeziku. Oni su također korisni ako se trebate obraniti od prevaranata ili upornih trgovaca. Naučite nekoliko riječi i fraza kao što su “al selam alaykom” (zdravo), “shukran” (hvala), “aywa” (da), “la'a” (ne) i “ma’ al-salama” (zbogom ) će ići daleko.

 

You don't have permission to register