Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
g

Malta

Epska Malta

Udaljena samo 80 km od Sicilije i nekih 300 km od Tunisa i Libije, Malta je deseta najmanja zemlja na svetu koju čini arhipelag ostrva — od kojih su samo 3 najveća, Malta, Gozo i Komino, naseljena. U ovom vodiču ćemo vas sprovesti kroz Maltu i Gozo, pričati o mjestima koja ne treba propustiti i dati sajvete šta je bitno da vidite dok gostujete na ovom zanimljivom ostrvu.

Na Malti živi oko 500,000 ljudi — ali je veoma moguće da nijednom nećete sresti ili pričati sa Maltežaninom jer 20% populacije su stranci — i stranci uglavnom i rade u ugostiteljstvu. Iako ćete naš jezik čuti na svakom ćošku, Srbi ipak nisu najbrojnija manjina na ostrvu — već Britanci kojima je Malta jedno od omiljenih mesta za penzionisanje.

Sadržaj, klima, aerodrom

Nedjelju dana je dovoljno vremena da vidite sva najpoznatija i najpopularnija mesta na Malti, plus da svratite u neko manje poznato mjesto i provedete vrijeme na Gozu. Ako imate manje vremena, za 5 dana je takođe moguće obići svašta, s tim što ćete onda vjerovatno morati da obilazite ostrvo malo bržim tempom. Tri dana su dovoljna za najosnovnije.

Malta ima samo jedan aerodrom, u mestu koje se zove Luka i koje je udaljeno 8 kilometara od Valete. Do aerodroma ide nekoliko autobusa, a vožnja taksijem je oko 15 evra do Valete ili 20 evra do Sent Džulijena.

Obavezno posjetiti

  • Katedrala Svetog Jovana. Katedralu su izgradili Hospitalci u 16. vijeku, za samo 5 godina, a čitava unutrašnjost je renovirana u baroknom stilu u 17. vijeku. Vrlo jednostavna, spoljašnjost crkve nije ništa posebno — sušta suprotnost onome što se nalazi unutra. Unutrašnjost katedrale može da se poredi sa najraskošnijim palatama, te mermerni pod sačinjen od grobnica — ovde se nalazi preko 400 grobova malteških vitezova, od kojih je svaki ukrašen drugačije. U katedrali se nalaze 2 Karavađova remek-djela, Obezglavljenje Svetog Jovana  i Sveti Jeronim koji piše.
  • Palata Velikog majstora. Građena između 16. i 18. vijeka za Velikog majstora viteškog reda, ova palata trenutno ima nekoliko funkcija. Ovde se nalazi sjedište malteškog predsjednika, a dijelovi zgrade — Državne sobe i Oružarnica — otvoreni su za javnost. U Državnim sobama su nekada Veliki majstori primali goste, a u Oružarnici se nalazi ogromna kolekcija viteških oklopa, bodeža i oružja.
  • Gornja Baraka bašta. Osim što je jedno od ljepših mesta za odmor odakle se pruža fantastičan pogled na Veliku luku i Tri Grada, Gornja Baraka bašta je poznata po topovima koji svakodnevno pucaju tačno u podne i u 4:00 h. Pucanje možete posmatrati sa terase ili se spustiti do nivoa topova

 

.

You don't have permission to register