Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
Slika Alt

Maroko

Začinjeni Maroko

Izgubite se u medinama Marakeša, Feza i Šefšauena

Legendarni Crveni grad Marakeš je senzorno preopterećenje prizora, zvukova i mirisa. Njegova drevna medina je lavirint uskih ulica sa Djemaa El Fna – vjerovatno najpoznatijim afričkim trgom – u srcu, i njegovim noćnim cirkusom pripovjedača, krotača zmija i muzičara.

U Fezu, najstarijem carskom gradu u Maroku, vrijeme je izgleda stalo. Datira iz 8. stoljeća, Fez El Bali – najveća živuća srednjovjekovna medina na svijetu – je zbrka soukova, radionica i džamija, sa spletom od više od 9.000 uskih uličica koje treba istražiti.

Ušuškan u zelene nabore planine Rif, šarmantni Chefchaouen je poznat po svojoj medini plave boje. Upijajte njegov opušteni ritam života istražujući njegove popločane ulice i pijuckajući čaj od mente na otvorenom trgu, a zatim pješačite stazama Nacionalnog parka Talassemtane sa sjajnim vodopadima i šumama jelki.

Savjet za planiranje: Najbolje vrijeme za istraživanje marokanskih medina je proljeće i jesen. Ljeta postaju veoma vruća – temperature mogu dostići i preko 40°C u julu i avgustu – a zime mogu biti hladne.

Pogledajte arhitekturu Kazablanke

Najpoznatija gradska znamenitost je Hassan II džamija, jedna od najvećih džamija na svijetu, otvorena za nemuslimane u obilasku sa vodičem. Monumentalna molitvena sala može primiti 25.000 vjernika – još 80.000 može stati u dvorištima izvana – i prikazuje najfinije marokanske zanate, s ručno rezbarenim štukaturama, oslikanim drvetom i zadivljujućim zelligeom (mozaik pločicama).

Downtown Casa je muzej arhitekture na otvorenom, od neo-maurske popločane fasade La Grande Poste do stambenih blokova u stilu art deco, i uber-modernog Grand Théâtre de Casablanca na Place Mohammeda V koji je dizajnirao francuski arhitekta, Christian de Portzamparc.

Pješačite na Atlas planine

Visoki Atlas je raj za planinare, koji dijagonalno trči širom zemlje u dužini od oko 1000 km, od atlantske obale do sjevernog Alžira. Imlil, koji se nalazi u podnožju Visokog Atlasa 90 minuta od Marakeša, je polazna tačka za uspon na Toubkal, najviši vrh Sjeverne Afrike na 4167 m, dvodnevni uspon.

Ako imate više vremena, jednosedmična staza Toubkal prati stoljetne staze između udaljenih sela Amazigha, prelazeći plodne doline, neravne masive i panoramske prijevoje.

Za još manje utabane staze, regija oko Tafraoutea je srce Maroka Amazigh, gdje se plemena i tradicije drže čvrsto. Okružen bujnim šumarcima palmi i kasbama na vrhu brda, Anti Atlas je savršena baza za planinare – na 2359 m, Džebel El Kest je najviši vrh u regionu, ali postoje blaže pješačke i biciklističke rute koje prolaze pored slikovitih sela Amelna. Dolina.

Kupovina u Marakešu

Marakeš će zadovoljiti i najnezasitnijeg šopingholičara. Lavirintski prolazi pijace posvećeni su svemu, od aromatičnih začina do kožnih babuša (papuča) i čupavih vunenih prostirki, a zanatlije tkaju, čekićem i izrezuju svoju robu kao što su to činili vekovima. A sada domaći i bivši dizajneri rade zajedno s njima, dajući vjekovnim zanatima suvremeni zaokret.

Butici Gueliza sa fiksnom cijenom (francuski Ville Nouvelle) uklanjaju gnjavažu oko cjenkanja. Duž rue de la Liberté, Atika prodaje kožne cipele vrhunskog kvaliteta za djelić cijene dizajnerskih brendova. A preko puta Jardin Majorelle (bivšeg doma Yves Saint Laurenta), koncept prodavnice 33 rue Majorelle nudi odjeću, modne dodatke i nakit vrhunskih marokanskih dizajnera, uključujući zadruge za fer trgovinu.

Lokalni savjet: Ne počinjite pregovarati o cijeni osim ako zaista ne želite nešto kupiti. Ostanite mirni i ljubazni. Ako se osjećate pod velikim pritiskom da obavite kupovinu, uvijek možete otići, ali imajte na umu: za trgovce, ovo je egzistencija.

Krenite u ritmove na jednom od brojnih muzičkih festivala u Maroku

Bogata muzička kultura. Maroko može se pohvaliti uticajima od Amazigha do Andaluzije, arapske do subsaharske, i brzo postaje top mjesto za muzičke festivale koji prikazuju eklektične ritmove.

Jedan od najpopularnijih je Gnaoua World Music Festival, koji posjetitelje festivala privlači u opušteni obalni grad Essaouira na četiri dana koncerata na otvorenom uz hipnotičke ritmove gnaoua, muzičke i duhovne tradicije koju su podmornice donijele na sjever – Saharanci su porobili ljude u 16. veku. Kazablanka je domaćin Jazzablanke, koja okuplja poznate i nadolazeće umjetnike iz Maroka i cijelog svijeta.

Od sufijskih pjevača, afroameričkih džez saksofonista i kolumbijskih harfista do međunarodnih headlinera kao što je Björk, muzičari hrle u Fez na njegov godišnji Festival svjetske sakralne muzike.

Dok se za Mawazine kaže da je najveći muzički festival na svijetu, koji privlači nevjerovatnih 2,75 miliona ljudi i pretvara Rabat u ogromnu pozornicu na otvorenom.

Savjet za planiranje: Ako idete na festival, rezervirajte smještaj što je moguće ranije i budite spremni na više cijene.

You don't have permission to register