Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
g

Slovenija

Slovenija je jedna od onih zemalja koje nude bukvalno sve

Slovenija je jedna od najraznovrsnijih i najlepših zemalja koje možete posetiti u Evropi. Doslovno ima sve: planine, more, pećine, šarmantne gradove i gradove. Svatko će tamo pronaći nešto zanimljivo i svako putovanje po Sloveniji je prava poslastica.

Imali sam sreću da smo posjetili Sloveniju toliko puta da sam do sada izgubio broj. Zaljubio sam se u ovu zemlju od prvog puta kada sam bio tamo, daleke 2002. godine, i često sam se vraćao. Do sada sam bio na većini najboljih mjesta za posjetiti u Sloveniji i svako od njih nije razočaralo. Svakako svima mogu preporučiti posjetu Sloveniji!

Ako planirate putovanje u Sloveniju, sastavili smo ovaj vodič kroz Sloveniju, na osnovu našeg iskustva u ovoj zemlji, koji će vam, nadamo se, sve olakšati i olakšati. U nastavku su brojni savjeti za putovanja u Sloveniju jer sam pokušao da pokrijem svaku temu, ali ako još nešto trebate znati, slobodno pitajte u komentarima ili u mojoj Facebook grupi o putovanju po Balkanu.

Osim savjeta za putovanja, u nastavku možete vidjeti i kolekciju mojih omiljenih slika Slovenije koje sam snimio tokom brojnih putovanja tamo. Možda izgledaju pomalo nasumično, ali uvijek zaboravim fotografirati stvari poput hrane ili smještaja. Ali možda će vas te slike još više potaknuti da posjetite Sloveniju.

Tamo ćete pronaći gradove i mjesta sa šarmantnim starim gradovima, veličanstvenim planinama, impresivnim dvorcima, zadivljujućim pećinama ili obalom mora savršene za opuštanje. To je također savršena destinacija za ovisnike o adrenalinu jer tamo možete uživati u brojnim aktivnostima koje će vam ubrzati krvotok: rafting, kanjoning, spelearstvo i još mnogo toga. Ljubitelji vina će cijeniti i Sloveniju jer je ovo jedna od najpotcijenjenijih vinskih regija u Europi, s brojnim obiteljskim vinogradima koji se nalaze širom zemlje.

Slovenija je jedna od najraznovrsnijih i najlepših zemalja koje možete posetiti u Evropi. Doslovno ima sve: planine, more, pećine, šarmantne gradove i gradove. Svatko će tamo pronaći nešto zanimljivo i svako putovanje po Sloveniji je prava poslastica.

Bledsko jezero

Ako planirate putovanje u Sloveniju, sastavio sam ovaj vodič kroz Sloveniju, na osnovu mog iskustva u ovoj zemlji, koji će vam, nadam se, sve olakšati i olakšati. U nastavku su brojni savjeti za putovanja u Sloveniju jer sam pokušao da pokrijem svaku temu, ali ako još nešto trebate znati, slobodno pitajte u komentarima ili u mojoj Facebook grupi o putovanju po Balkanu.

Osim savjeta za putovanja, u nastavku možete vidjeti i kolekciju mojih omiljenih slika Slovenije koje sam snimio tokom brojnih putovanja tamo. Možda izgledaju pomalo nasumično, ali uvijek zaboravim fotografirati stvari poput hrane ili smještaja. Ali možda će vas te slike još više potaknuti da posjetite Sloveniju.

 

Planirate putovanje u Sloveniju? Evo usluga koje uvijek koristimo i lično preporučujemo:

Smještaj: Uvijek rezervišemo smještaj na Booking.com
Ture: kada odlučimo ići na turneju, koristimo Viator
Osigurajte se za svoje putovanje u Sloveniju uz SafetyWing

Zašto posjetiti Sloveniju

Slovenija je jedna od onih zemalja koje nude bukvalno sve. Tamo ćete pronaći gradove i mjesta sa šarmantnim starim gradovima, veličanstvenim planinama, impresivnim dvorcima, zadivljujućim pećinama ili obalom mora savršene za opuštanje. To je također savršena destinacija za ovisnike o adrenalinu jer tamo možete uživati u brojnim aktivnostima koje će vam ubrzati krvotok: rafting, kanjoning, spelearstvo i još mnogo toga. Ljubitelji vina će cijeniti i Sloveniju jer je ovo jedna od najpotcijenjenijih vinskih regija u Europi, s brojnim obiteljskim vinogradima koji se nalaze širom zemlje.

Najbolje vrijeme za posjetu Sloveniji
Slovenija ima šta da ponudi tokom cele godine, ali najbolje vreme za posetu Sloveniji je između maja i septembra kada je vreme već lijepo, toplo i sunčano…

Koliko dana za posjetu Sloveniji

S obzirom da je Slovenija mala zemlja, većinu zanimljivosti možete vidjeti samo za nekoliko dana. Minimum da biste stekli dojam o Sloveniji i njenim atrakcijama je 3 dana, ali naravno, što više, to bolje. Mislim da je optimalno trajanje razgledanja u Sloveniji 7 dana – na taj način možete posjetiti sva najbolja mjesta u Sloveniji kao i neke manje poznate atrakcije i uživati u zemlji punim plućima.

Javni prevoz

Slovenija je jedna od zemalja kojima je najlakše putovati javnim prevozom. Široka mreža vozova i autobusa odvest će vas do većine najboljih mjesta u Sloveniji. Takođe je prilično pristupačna, posebno ako putujete vikendom i državnim praznicima – ovih dana karte su 75% jeftinije, za sve.

Nacionalna željeznička kompanija u Sloveniji su Slovenske železnice sa glavnim čvorištem u Ljubljani. Odavde možete doći do brojnih destinacija širom zemlje, kao i direktno u susjedne zemlje.

Posebno preporučujem vozom od Mosta na Soči do Bohinjske Bistrice – ne samo da je ova ruta vrlo slikovita, kroz Alpe, već je opslužuje tzv. motorni voz, gdje se vagoni stavljaju na perone (a vi možete provesti cijelo putovanje vozom u vašem automobilu, diveći se pogledima okolo).

Ovdje ćete pronaći kartu mreže slovenačkih željeznica.

Karte možete kupiti online, na željezničkoj stanici ili kod inspektora karata u vozu (ako je blagajna na stanici zatvorena). Ako putujete iz Ljubljane, svakako dođite na željezničku stanicu unaprijed jer je od kolodvorske zgrade do perona nekoliko minuta hoda.

Dvije glavne autobuske kompanije koje opslužuju nacionalne linije u Sloveniji su Arriva (najvjerovatnije ćete koristiti tu) i Nomago. Karte za vaše putovanje autobusom možete nabaviti online, na autobuskoj stanici (često uz doplatu) ili kod vozača.

You don't have permission to register