Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
g

Švajcarska

Impresivna Švajcarska

Kao jednu od najskupljih zemalja u Evropi, Švajcarsku često preskaču niskobudžetni putnici.

Ipak, iako nije jeftina destinacija, Švajcarska je jedno od najljepših mjesta na svijetu.

Ova zemlja bez kopna dom je svjetlucavih jezera (njih više od 7.000!), slikovitih planina (zdravo Alpi!), malih srednjovjekovnih gradova ograđenih zidinama, istorijskih gradova, visokih vrhova, beskrajnih zelenih polja kroz koja želite trčati, ukusne čokolade i sir, neverovatno pivo i ljubazni, gostoljubivi ljudi. Poznat je po skijalištima, planinarskim stazama, neutralnom spoljnopolitičkom stavu, bankarskom i finansijskom centru i proizvodnji švajcarskih satova.

Ovdje sve ide na vrijeme, zemlja je sigurna, i svi su super fini.

Matterhorn sa ljubičastim cvjetovima u cvatu, Švicarska

Top 5 stvari koje treba vidjeti i raditi u Švajcarskoj

Švajcarska

Istorijske zgrade duž rive i velika istorijska kula sa satom u centru u Starom gradu Ciriha,

1. Obiđite glavni grad

Bern ima nevjerovatan istorijski centar. Ovaj dio grada prepun je srednjovjekovnih kula sa satom, kaldrmisanih ulica, crkava i dobro očuvanih kuća od pješčanika. Obavezno prošetajte putem rijeke Aare, posjetite Istorijski muzej i Einstein muzej i pogledajte medvjede u Parku medvjeda!

2. Skijajte Matterhorn

Oštar ugaoni vrh Matterhorna jedna je od najpoznatijih atrakcija Švicarske. Morate uzeti voz ili autobus do područja Zermatta (najbliži grad planini) jer automobili nisu dozvoljeni. A ako propustite skijašku sezonu, dođite na planinarenje ljeti.

3. Posjetite Cirih

Cirih je takođe smešten na prelepom Ciriškom jezeru, u blizini planina, i blizu je mnogih drugih gradova (poput Berna ). Volim istorijski centar koji se otvara na jezeru. Savršen dan ovdje uključuje sjedenje u parkovima i ispijanje piva na obali jezera. Grad je također vrlo umjetnički i pun ulične umjetnosti i muzeja.

4. Otkrijte ruralnu kulturu u Appenzellu

Ovo malo selo sa 7.000 stanovnika nalazi se u kantonu Appenzell Innerrhoden. Nema automobila i selo je zadržalo veliki deo svoje lokalne tradicije i kulture, uključujući ples i narodnu muziku. To je nevjerovatno slikovit gradić, sa zgradama oslikanim freskama i uskim uličicama. Njegova lokacija u blizini podnožja planina Alpstein čini ga odličnim ulazom za sudjelovanje u ljetnim i zimskim aktivnostima na otvorenom kao što su planinarenje i skijanje. Idite željeznicom Appenzell do Wasserauena i istražite fascinantne praistorijske pećine Wildkirchli (koje su bile naseljene prije više od 40.000 godina).

5. Provedite romantično vrijeme u Montreuxu

Sa slikovitim dvorcem (Chateau de Chillon) koji leži na rubu jezera, ovo područje čini romantičan odmor. Obiđite zamak, koji datira sve do 12. veka i inspirisao je lorda Bajrona i Meri Šeli. Grad je također bio dom Freddieja Mercuryja i ovdje se nalazi statua u njegovu čast.

Hrana – S jakim francuskim, njemačkim i talijanskim utjecajima, švajcarska kuhinja je mješavina jela od mesa i krompira, zajedno s obiljem lokalnih sireva. Popularna jela uključuju teletinu i pečurke, fondue (sa hlebom ili krompirom), rösti (prženi rendani krompir) i quiche. Naravno, ne treba propustiti ni švicarski sir i čokoladu. Kada je doručak u pitanju, musli je zdrav izbor.

.

You don't have permission to register