Turistička agencija sa nizom odličnih ponuda ka svim svjetskim desinacijama.   

Blog

066 600 222
Svetosavska bb, Prijedor
kunictravel@gmail.com
Slika Alt

Kako putovati jeftinije?

kako putovati jeftinije

Kako putovati jeftinije?

Kako putovati jeftinije i ne potrošiti cijelo bogatstvo, savjeti su o kojima pišem u nastavku.
Od pojave niskobudžetnih aviokompanija, stvar se bitno promijenila. Danas možete za cijenu jednog ručka (ako ne i manje) biti u nekoj od europskih destinacija. No, kada pribrojite smještaj, džeparac, razglede znamenitosti i ulaznice, možda rent-a-car, još ako su tu i djeca, cifra se može popeti i to dosta.

Najvažnija je fleksibilnost
Prije svega, treba biti fleksibilan. Fleksibilan oko termina putovanja, oko destinacije, oko stvari koje nosiš na put, praktički oko svega.

 Putovanja su danas puno pristupačnija nego što su nekada bila.

Najvažniji je datum putovanja. Svaka destinacija ima svoju top sezonu (high season) i nisku sezonu (low season). Tako su u niskoj sezoni i cijene niže. Niska sezona ne znači nužno da destinacija nije primamljiva za posjetu. Tu će prevagnuti vaši prioriteti. Ako se na Siciliju primarno želite ići kupati, ići ćete u top sezoni. Ali, Sicilija je više od toga. Kupanje je čak nepotrebno ako se fokusirate na šarmantne gradove, istorija, znamenitosti, prirodu itd. M

Za daleke destinacije primjer mogu biti Maldivi. Kod njih je kišna sezona ljeti i tada je low season s najnižim cijenama. Tada ćete uštedjeti par tisuća kuna po osobi u odnosu na isto takvo putovanje zimi kada je high season. Iako je kišna sezona, vrlo vjerojatno ćete imati sunčane dane uz pokoji pljusak nakon kojeg opet dođe sunce.

Naravno, neke destinacije ne želite posjetiti tokom niske sezone. Tako nećete ići na Karibe u sezoni uragana ili cvjetanja mora niti u Dubai ljeti kada je 50 stepeni.

Postoji i shoulder season, a to bi bila predsezona i postsezona. Ovo može biti dobra alternativa visokoj sezoni ako želite proći jeftinije i izbjeći velike gužve.

Osim termina, fleksibilnost je važna i kod odabira destinacija. Moj prijedlog je sljedeći.

Na većini niskobudžetnih aviokompanija imate opciju pretraživanja da vam za određeni budžet ponudi sve letove iz jednog aerodroma. Pregledajte sve aerodrome koje su u vašoj blizini. Ako ste iz npr. iz Banja Luke gledajte Trst, Veneciju, Ljubljanu, Beč, Rijeku, Zadar, Split, a nekima čak nije problem potegnuti i do Budimpešte ili Beograda.

Ako gledate redovne linije aviokompanija, a ne niskobudžetne onda je najisplativije putovati kada imaju akcije. Kako biste znali kada određene aviokompanije imaju akcije i promotivne cijene, najbolje je da se pretplatite na njihov newsletter i pratite njihove društvene mreže.

Ako letite iz Zagreba naše najdraže aviokompanije na čije newslettere se možete pretplatiti su Qatar airways, Turkish airlines i Emirates.

Kako dodatno uštediti na aviokartama?
Spominjali smo fleksibilnost kod prtljage. Neke aviokompanije imaju niže cijene aviokarata ukoliko imate manju prtljagu sa sobom. Naravno, sve dimenzije i težine prtljaga su propisane pa ukoliko idete na manji broj dana, uzmite samo nužni prtljag i platite jeftiniju kartu samo s ručnom prtljagom (bez predane prtljage).

Kako uštediti na smještaju?
Većina ljudi traži smještaj na bookingu. Mi ga koristimo kao tražilicu potencijalnih hotela, apartmana i ostalih smještajnih jedinica, ali nikada ne rezervišemo preko bookinga jer znamo koliku proviziju uzimaju. Radije se javimo direktno iznajmljivaču ukoliko ne rezervišemo preko nekih od naših rezervacijskih sistema koje koristimo u Chili toursu jer su cijene u većini slučajeva iste ili niže od cijene na bookingu.

Kada i kako putovati jeftinije s djecom?
Ovo se ne odnosi na doba godine nego na dob vašeg djeteta. Putujte što više dok je dijete još malo (mlađe od 2 godine) jer tada najčešće plaća samo aerodromske takse. Nekada ne plaća ništa. Smještaj je za bebe besplatan u većini hotela, a neki daju besplatno i dječji krevetić.
Školska djeca imaju obaveze u školi pa su i putovanja ograničena na školske praznike. Znajte da su to uvijek najskuplji datumi za putovanja. Pa ako ste nekada pretraživali putovanja u terminima školskih praznika i šokirali se koliko je skupo putovati, pokušajte isto putovanje isplanirati u nekom random razdoblju tijekom godine i vidjet ćete veliku razliku.

Nadam se da su vam ovi savjeti bili od koristi i da ćete neke od njih primjeniti na jednom od vaših sljedećih putovanja.

You don't have permission to register